måndag 6 april 2020





Himmelskt stillaveckan-budskap
till alla undrande barn av alla snällhetsgrader som frågar:
Varför måste Jesus dö på korset?
Jesus och Bengt Pleijel svarar

Jesus svarar:
Så tröga ni är i tanke och hjärta till att tro på allt som profeterna har sagt!  Måste inte Messias lida det här för att sedan gå in i sin härlighet? (Luk 24:25f 2
Människosonen måste lida mycket och bli förkastad av de äldste och översteprästerna och de skriftlärda. Han måste bli dödad, och på tredje dagen uppväckt igen (Luk 9:22)
Men först måste han lida mycket och bli förkastad av det här släktet (17:25).

Varför måste Jesus dö på korset?
1. För att han älskar dig

Gud sitter inte i sin himmelska gungstol och har det skönt medan Jesus dör på korset. När Gud ser hur svårt vi har det på jorden får han ont i hjärtat. Hosea vet en del om det. Genom honom säger Gud: Mitt hjärta vänder sig i mig, all min barmhärtighet vaknar (Hosea 11:8).
Paulus vet också var Gud var, när Jesus hängde på korset: Gud VAR I KRISTUS och försonade världen med sig själv (2 Kor 5:19 Folkbibeln). Gud offrade det finaste och bästa han hade, nämligen sin Son, för att rädda oss.

 ”I tjänargestalt kom Ordet till oss och försonade allt, Steg ner i vår skuld och vårt lidandes djup och älskade världen tillbaka till Gud. Det brustna blev helt i hans kärlek till oss på Golgata kors” (Sv Ps 62: 2).

Vid korset får jag svar på den fråga som är varje människas grundfråga: Är jag älskad? Bryr Gud sig om mig? Ja, det finns ett bevis i Rom 5:8
Gud bevisar sin kärlek till oss 
genom att Kristus dog för oss
medan vi ännu var syndare


Varför måste Jesus dö på korset?
2. För att hjälpa dig med dina sopor.

Detta är ett av världens största problem: Vad gör vi av soporna? Ja, vad gör du av skräpet i ditt liv? Synderna är ju som ett gift som du inte bara kan skaka av dig, eller sopa under fina mattor. 
Allt gift, allt avfall är livsfarligt. Elakhet, ondska, kyla, avund finns kvar i atmosfären. Ligger kvar där vi har varit. Du kan inte skaka det av dig. Inte låtsas som ingenting. 

Synden är som kärnkraftsavfall! Kärnkraft är bra så länge den fungerar. Vi får värme och ljus och kan handla på Ica med kontokort. Om El fungerar. 
Men KÄRNSKRAFTSAVFALL är dödsfarligt!!! Måste förvaras långt ned i marken. 

Men vad gör vi med syndens avfall? Vad vi säger och gör påverkar barn och efterkommande i tredje och fjärde led, säger Mose.
När vi försöker förstå en annan människa går vi ofta tillbaka till barndom och uppväxt för att förstå henne. Vad har hänt med dig? Vad har du varit utsatt för? 
Det finns bara en som kan ta bort skräp och hela sår i ditt liv. Det är Jesus. Synden, det onda, skräpet, kärnkraftsavfallet var så giftigt att det kostade honom livet att ta bort det. När du bekänner dina synder och ger dem till Jesus, lyfter han av dig syndens kärnkraftsavfall och bär det bort till ett förvaringsrum långt ned i Golgata klippa. Det förflutna kan inte skada dig mer.
Bli stilla inför Korset

Se Guds lamm, 

som tar bort världens synd 

(Joh 1:29).



Om vi bekänner våra synder, 

är han trofast och rättfärdig 
så att han förlåter oss våra synder 
och renar oss från all orättfärdighet. 
(1 Joh 1:9)




Varför måste Jesus dö på korset?
3. För att hjälpa dig med dina skulder.

Gud har givit mig Livet. Jag har fått något stort och fint att förvalta, och ta ansvar för och göra räkenskap för.
Bibeln säger att vi har ansvar för våra liv. När Bibeln säger det slår den vakt om vårt människovärde. Ett djur som bär sig illa åt, ställs inte till ansvar. Men en människa får stå till ansvar.
Det är bl.a detta som skiljer människan från djuren. Ett djur kan inte säga "förlåt mig". Men en människa kan säga så. En människa som inte erkänner sina fel eller vill be om förlåtelse, trampar på sitt eget människovärde. Blir ”djurisk”.
Men varje gång jag vågar erkänna att jag gjort fel och bekänner mina synder reser jag mig ur min förnedring och hävdar mitt människovärde.
Jag har ansvar för mina handlingar. Visserligen drev Syndens Makt på. Men jag lät mig drivas. Jag sa JA till Synden. Jag la frivilligt min händer i Syndens bojor. Därför står jag med SKULD inför både Gud och människor.
SKULD = det man skulle göra men inte gör. Jag skulle betala mina räkningar, men när jag inte gör det, står jag i skuld.
JAG STÅR I SKULD INFÖR GUD! Varje synd är djupast en skuld mot kärlekens Gud som har gett mig kärlekens bud som ett skyddsräcke omkring det ömtåliga människolivet.
JAG STÅR I SKULD TILL MIN MEDMÄNNISKA. Min nästa väntade på kärlek från mig. Men jag såg henne inte. Gick stolt förbi. Helt upptagen av mig själv. Det går mängder av människor omkring oss, deppade, trötta, missmodiga, undernärda av brist på kärlek. Är det kanske min skuld att de har det så?
Förlåt oss våra skulder


Varför måste Jesus dö på korset?
4. För att befria dig från makterna.

Synden är inte bara enskilda dumheter man begår - man ljuger, nallar päron i grannens trädgård, är ohyfsad och stöddig och oäkta.
Bibeln framställer Synden som en makt. Synden är en makt som förleder mig och bedrager mig. Synderna binder mig, fångar mig och gör mig till slav. Jesus säger:
Var och en som syndar är slav under synden (Joh 8:34)
Man kan likna Syndens makt vid OGRÄSETS RÖTTERInifrån växer det upp så mycket styggt och ont och dumt. Jag undrar varför jag ofta är sådan här: Elak och lat och egotrippad och okänslig för andras nöd.
Jag rensar och gräver och försöker och gräver och rensar och ack, ack … Men ogräsets rötter sitter så djupt.

Man kan också likna Syndens makt vid MAGNETEN. Våra tankar och våra handlingar sugs in i det ondas kraftfält. Vi begriper oss inte på oss själva. Varför är jag sån?
Det finns EN som kan klara upp de dunkla och mörka makter som finns i mig. Det är Jesus. Han måste bli min Frälsare och Herre. När Jesus får komma in i mitt liv rensar han upp och renar. Och han tar dessa dunkla och mörka krafter inom oss under sin kontroll. OBS! Han har mottagning varje dag ... och det händer något varje dag. Jag börjar gnola med tant Lina ”frälst genom honom, lycklig och fri, vill jag hans egen evigt nu bli” (Sv Ps 45:2).



Din kärleks aldrig slutna famn oss evigt drar till sig. 

Och namnet över alla namn har korset givit dig (Sv Ps137:4)


Varför måste Jesus dö på korset?
5. För att hela dina sår.

Det finns ett profetisk ord om detta hos Jesaja 53:5: Genom hans sår blir vi helade. Petrus citerar detta ord i sitt första brev (2:24). Det som profeten sa, det har skett: Genom hans sår har ni blivit helade. Den erfarenheten kan bli vår.
Det är en märklig Gud vi tror på. Helt annorlunda än andra gudar. No other god has wounds. Ingen annan gud i religionernas värld har sår. Vi tror på en Gud som blivit sårad för vår skull. Han kommer till oss mitt i vårt elände. Går in i våra mörkerrum. När vi möter Jesus möter vi den sårade Helaren. Du och jag behöver möta honom.
När du ser tillbaka på vad som hänt i ditt liv, ser du mycket som var fint. Men också en del som inte blev så bra. Du ser att det inte bara var du som dummat dig. Du ser också hur människor omkring dig gett dig sår. Där finns besvikelser över vad du fick utstå. Människor sa elaka ord till dig, ord med små hullingar och de gjorde ont. "Du är dum och hopplös och ful och tråkig och det blir aldrig något riktigt av dig."
Ofta är det så att gamla sår man fått som barn och ung följer med in äldre åldrar. Såren styr mig. Jag reagerar på nya besvikelser med de gamla besvikelserna. Människor har svårt att begripa sig på mig. Varför reagerar han så häftigt? Och jag själv har svårt att begripa mig på mig själv. Jag blir rädd för människor och rädd för mig själv.
Du behöver möta Den sårade Helaren. Var stilla inför Korset, gärna ett krucifix, där du ser hur Jesus hänger på korset.
Tala med Jesus om dina rädslor och inre sår. Se hur Jesus just nu fångar upp dina rädslor. Han går in i dem och lyfter av dem. Renar, stryker på sårsalva. Hans fullkomliga kärlek driver bort dina rädslor.
På ett gåtfullt sätt strömmar det ut en frid, en läkedom, en friskhet från korset som du inte kan få någon annanstans.




Varför måste Jesus dö på korset?
6. För att vi ska få leva.


Vid slutet står korset, hans eget och vårt och bådar
UPPSTÅNDELSENS MORGON
Jesus har uppstått från de döda. Han står nu bredvid korset och öppnar armarna mot oss. Det tomma korset är Pärleporten. Han säger till oss: Gå in genom den trånga porten. Den öppen står för dig! Men inte för skryt-säckar och sop-påsar. Dem får du inte ta med dig. Avund och jämförelse och skryt och skräp får vi lämna. Du går igenom befrielsens port och börjar leva Livet. Läs om det i Rom 6:3 ff. Allt som hände på korset blev vårt i dopet.
Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet …
Så skall också ni se på er själva: i Kristus Jesus är ni döda för synden men lever för Gud

Börja varje morgon med denna stora och befriande tanke: Jag har dött med Kristus för att leva hans liv. Jag låter min gamla människa, mitt stora stackars, lilla, duktiga, dumma och ömtåliga JAG vara kvar på korset. Jag fäller stoppbommen för hennes framfart. Jag lägger en blomma på min egen grav, 
och går sedan ut för att leva LIVET!

Varför måste Jesus dö på korset?
7. För att vi ska bli himmelrika.


Du ser korsets två bjälkar. Den lodräta bjälken talar om hur Guds kärlek kommer till oss. Tvärbjälken berättar om oss – vi ställer oss på tvären. Den talar om våra minus. Vi missar goda gärningar (= miss-gärningar).
Jesus bar själv sitt kors då han gick till Golgata. Det var tvärbjälken han då bar. Den lodräta bjälken fanns redan på Golgata. Jesus bär våra minus till Golgata, när du ger dem till honom. Dina synder, försummelser, överträdelser, kärlekslösheter, hycklerier och giftigheter släpar Jesus till Golgata. Den vågräta hängs upp på den lodräta. Häpen ser du Guds lamm som borttager dina synder och förvandlar dina minus till ett PLUSTECKEN.
Varför måste Jesus dö på korset? För att vi ska bli himmelrika!

Jesus från Nasaret går här fram än som i gången tid, 
löser ur vanmakt ur synd och skam, 
ger oss sin kraft och frid. Himmelriket är nära! 


Fattiga ger han sin rikedom, läker de slagnas sår. 

Den som var bunden och trött och tom 
frihet och glädje får: Himmelriket är nära!


Öppna ditt hjärta i bön och bot, upplåt vart hemligt rum. 
Red dig att taga Guds Son emot, tro evangelium: 
Himmelriket är nära!





Skriva ut