måndag 13 april 2020


Inför andra söndagen i Påsktiden –Quasimodogénity

PÅSKENS VITTNEN
träffar vi denna söndag. Dagens latinska namn är Quasimodogéniti  =  såsom nyfödda barn. Petrus skriver: ”såsom nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken för att växa genom den och bli räddade. Ni har ju fått smaka Herrens godhet”, (1 Petr 2:2-3). Detta var - och är - en uppmaning till alla döpta att nu lära sig leva dopets rika liv och vittna om påskens glädje i hela världen. Därför …

SMAKA HERRENS GODHET
Läs och BE-grunda Sakarja 8:6-8 (SFB)
Så säger Herren Sebaot: Även om det verkar alltför underbart för dem som är kvar av detta folk i de dagarna, skulle det då vara alltför underbart också för mig? säger Herren Sebaot. Så säger Herren Sebaot: Se, jag ska frälsa mitt folk från landet i öst och från landet i väst. Jag ska låta dem komma och bo i Jerusalem, de ska vara mitt folk och jag ska vara deras Gud i sanning och rättfärdighet.
Vi flyttar oss tillbaka till 500-talet f. Kr. och träffar profeten Sakarja. Han har något underbart att säga oss som lever i dessa underliga corona-tider. Två gånger hör vi ordet ”underbart”. Då häpnade folket över Herrens budskap. Han ska frälsa sitt folk från både österlandet Babel och västerlandet Egypten. Far skall samla sina barn till Jerusalem och där ska de vara mitt folk och jag ska vara deras Gud i sanning och rättfärdighet.
Far vill något underbart med oss i dessa underliga coronatider. Många har så länge vänt ryggen åt honom och fångats av andra makter från öst och väst och blivit högervridna och vänstervridna. Och en del bara vridna.
Nu kommer Fader VÅR och drar in oss i ordet OSS. ”Din kärleks aldrig slutna famn oss evigt drar till dig”. de ska vara mitt folk och jag ska vara deras Gud i sanning och rättfärdighet. Vi får erfarenhet av dopets rika liv. Vi hittar varandra. Kärlekens fantasi kommer i rörelse och vi kan smitta Påskglädje därför att vi fått
smaka Herrens godhet!


SJUNG LOVSÅNG TILL DITT DOPS GUD
Läs och BE-grunda dagens epistel från 1 Petrus 1:3-9. (SFB).
Men börja med v 2. Där träffar du ditt dops Gud - Far, Anden och Jesus.

1. Ditt dops Gud tar kontakt med dig
Begrunda 1 Petrus 1:2 (SFB)
Ni är förutbestämda av Gud Fadern och helgade genom Anden till lydnad och rening med Jesu Kristi blod. Nåd och frid vare med er i allt rikare mått.
Far längtar efter dig. Han har gjort det länge (läs ”svindelordet” i Ef 1:4). Han ser fram mot den dag då du - som har så svårt att begripa dig på dig själv - vill höra dessa ord: Du är mitt barn, min utvalde, min glädje. Sträck på dig kungabarn!
Därför sänder Far – som har namnet JAG ÄR - ANDEN och SONEN, som drar dig in i Fars kärlek. Du lär dig leva det nya livet i trons lydnad och rening.
”Tvätta händerna många gånger om dagen” är budet vi får i corona-tider. Tvätta själen – din inre smutsgris - många gånger om dagen. Vi ser inte coronorna. Men de finns och är dödsfarliga. Vi ser inte våra synder. Men de finns. Och är dödsfarliga: Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv genom Jesus Kristus, vår Herre (Rom 6:23). Lev i reningen! Anden är hjälparen som drar dig in i kraftfältet i Kristus, där du får nåd och frid i allt rikare mått. Ditt dops Gud kan göra underverk i underliga människor! Du häpnar och …


2. ...du sjunger lovsång till FADERN som ger oss ett levande hopp.
Be-grunda 1 Petrus 1:3-4
Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far! I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som förvaras åt er i himlen. 

Vi välsignar Gud, vi prisar och lovar honom som är vår herre Jesu Kristi Gud och Fader. Gud finns inte långt bortom rymder vida. Han är den som gör sig känd för oss genom Jesus. Han bryr sig ... Han visar sin stora barmhärtighet. Han har hjärta för de arma! En stor, stor famn! 
"Du öppnar, o evige Fader i Kristus din famn mot dem som församlats i längtan och bön i ditt namn”.
När vi kryper upp i den famnen händer det något. Vi föds på nytt. ”O liv som blev tänt i kristtrognas bröst” (Sv Ps 258:1)

Far ger oss två gåvor:
Den första gåvan: Ett levande hopp
Jesu uppståndelse gav inte bara liv åt Jesus. Den gav liv åt dig och mig och alla som tar emot Jesus. Vi får ett levande hopp. Motsatsen är ett döende hopp. Vi har många förhoppningar. Vi ska hoppas det bästa. Allt ordnar sig. Allt blir nog bättre om vi gör det eller det. Om vi byter partners, byter regering, byter bostad, byter plats. Våra mänskliga förhoppningar grusas ofta. Det har med åren blivit många grusgångar av det. Det är döende hopp. Men hoppets symbol är ankaret. Vi förankrar vårt hopp i Jesu seger på Golgata. Han går rakt igenom stenen hård. Han visar sig i full vitalitet och kraft. Graven blir tom därför att Jesus uppstår. Döden förlorar sin makt. Jesus säger: Jag lever. Ni skall också leva. "O härliga lott att leva där döden sin överman fått" (Sv Ps 258:2).

Den andra gåvan: Arv
Vi har inte bara fötts på nytt till ett levande hopp, utan också till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som förvaras åt er i himlen (1 Petr 1:4. Läs Gal 3:26-29). Ett arv får man i allmänhet när någon dör. Men detta arv får vi ut när vi själva dör. Vi kan få många ”för-smakar” av det. Den himmelska närvaron möter oss i ett levande ord som talar till oss, i en måltid av bröd och vin, i vardagslivets upptäckter av de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till (Ef 2:10). Ja, Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far!.

3. Du sjunger lovsång till Anden som hjälper dig att mogna i tron.
Med Guds makt bevaras ni genom tron fram till den frälsning som är redo att uppenbaras i den sista tiden. Var därför glada, även om ni nu en liten tid måste utstå olika prövningar. Äktheten i er tro är långt mer värd än guld, som är förgängligt men ändå prövas i eld. På samma sätt prövas er tro för att sedan bli till lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig (1 Petrus 1:2-4).

Vi är döpta in i Kristus. Där möter vi Guds makt. Vi blir bevarade. Vi får hjälp att begripa oss på prövningar som kommer. De har en positiv uppgift. En muskel som aldrig övas blir slapp och oduglig. En tro som aldrig prövas får inga erfarenheter av Guds makt. Den tron växer inte, den mognar inte.
Petrus jämför vår tro med guldet. Vår tro är dyrbarare än guld, ja, än fint guld i mängd (Psalt 19:11). Men lika självklart som det är att guldet måste prövas i eld, lika självklart är att vår tro måste både övas och prövas för att det som är äkta i vår tro ska få visa sig. Det oäkta, det påklistrade, julgransfrukterna, det bränns upp.
Petrus skriver längre fram om det eldprov ni måste gå igenom (4:12). Han syftar på de lidande man kan få för att man tror på Jesus. I alla dessa lidanden och prövningar finns härlighetens Ande, Guds Ande med, skriver Petrus i 4:14. Hjälparen, den helige Ande gläder sig över att få ställa sig vid vår sida för att hjälpa oss. Om den helige Ande får ta hand om oss, hjälper han oss se en mening med det svåra och att mogna och växa i vårt tro. Var därför glada! Far överger oss inte i prövningen!” Vår tro kan bli till
lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig.  

4. Du sjunger lovsång till Jesus som låter oss jubla himmel på jorden.
Honom älskar ni utan att ha sett honom, och fast ni ännu inte ser honom tror ni på honom och jublar i obeskrivlig, himmelsk glädje, när ni nu är på väg att nå målet för era själars frälsning (1 Petrus 1:8)

Det är märkligt med Petrus. Han som förnekat Jesus, fallit, deppat, klappat ihop, han blir upprättad. Far drar honom upp ur den djupa dyn och ställer Petrus på KLIPPAN Jesus (Jfr Psalt 40). Det är där han själv blir en klippa. Hela hans inre bubblar över av glädje över Jesus. Och han lyckas dra in dem han skriver till, i denna glädje. De har inte sett Jesus. Men de fått ett personligt förhållande till honom och har mött honom. Den uppståndne och förhärligade Herren har gått igenom också deras stängda dörrar och sagt sitt Frid åt er alla till dem. Och de ord som han sa till Tomas går nu i uppfyllelse: Saliga de som inte har sett men ändå tror (Joh 20:29).


SJUNG LOVSÅNG ALLA LÄNDER!
BE-grunda Johannes 20:24-31 i din bibel
Lärjungarna blev glada när de såg Herren.
Och de hör hans röst: Frid åt er alla. Så står det några verser före vår text (Joh 20:19-23). Jesus som blev korsfäst, dödad och begraven, visar sig i full vitalitet och kraft.
Livet vann, dess namn är Jesus, halleluja!
Men en som inte blev glad var Tomas. Han var inte med när Jesus kom. Han kunde inte tro om han inte fick se sårmärkerna i Jesu kropp Vi kallar honom - lite orättvist - ”tvivlaren”. Men det är något sunt över hans reaktion. Han gick inte på vad som helst. Han ville ha bevis. Så var det med de andra lärjungarna också. Dr Lukas, som noga efterforskat allt, skriver att det fanns många bevis på Jesu uppståndelse (Läs Apg 1:1-3). Apostlarna satsade siná liv på att detta var sant.
Beror Tomas troskamp på hans ensamhet. Han hade inte varit med när Jesus kom. Beror vår tids svaga tro på att var och en vill ”vara kristen på egen hand”. Men där ”två eller tre är samlade i mitt namn, är jag mitt ibland dem” säger Jesus (Matt 18:20).
Jesus kan än idag gå igenom otrons stängda dörrar. Vi hör hans röst – frid vare med er! Alla ”jag” som jagar och jäktar hit och dit, hittar ett ”vi”! Och var och en i detta ”vi” hittar ett ”min”
Min Herre och min Gud
På hans order och i hans gemenskap går vi ut och lovsångssmittar alla länder!

Brödet bryts och vinet delas, halleluja, för att världen skall få leva. Halleluja!
Öppnade är Guds förråd, halleluja. Källan flödar som var dold. Halleluja!

Jesus dog, då dog vi alla, halleluja, till att utge oss för andra, halleluja!
Jesus uppstod. Också vi, halleluja, uppstod då till evigt liv. Halleluja! (Sv Ps 153).

Andra söndagen i påsktiden på bibelskolan.com hittar du här

I påskens glädje
Bengt Pleijel 93+




Skriva ut