torsdag 13 mars 2014

Inför andra och tredje söndagen i Fastan.

Andra i Fastan - den kämpande trons söndag. Dess latinska namn ”Reminiscere” kommer från Psaltaren 25:6 - Tänk, Herre, på din barmhärtighet och din nåd. En bra bön att be när det blir bråkigt, tråkigt och kämpigt.
Tredje i Fastan handlar om kampen mot ondskan. Dess latinska namn ”Oculi” (mina ögon) kommer från Psaltaren 25:14-15. Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom, sitt förbund gör han känt för dem. Mina ögon ser alltid upp till Herren, han drar mina fötter ur nätet. Ett bra recept när ondskan makter vill blända och binda oss.
Denna söndag försvinner i år. Men hjälpen mot ondskan försvinner inte. Vi ska i stället få träffa ängeln Gabriel som kommer med budskap om Guds räddningsaktion och vi ska få jubla med Maria över Gud, vår frälsare, han som störtar härskare och upphöjer de ringa. Det händer på Marie Bebådelsedag.

Andra söndagen i Fastan (Markus 14:3-9), berättar om en händelse då, som har otäcka likheter med det som kan hända nu. Folk råkar i gräl!! Vi träffar på några män, som grälar och skäller och bråkar med en stackars kvinna. Och detta händer bara en vecka efter internationella kvinnodagen! Kvinnan är anonym. Männen nämns inte heller vid namn. (Johannes, som var med, viskar till oss att det handlar om Jesu lärjungar och Maria, Martas och Lasaros syster, läs Joh 12). Värden heter Simon. Han har varit spetälsk, men har tydligen blivit botad och kan bjuda hem folk på middag. Det borde vara fest och glädje och godhet. Men karlarna bara bråkar och tråkar. De gjorde henne ledsen berättar Markus (14:3-9).
Ja, sådana var de....
Och sådana är vi – både gubbtimmer och fruntimmer! Ledsna människor har gjorts ledsna genom oss.
Tror ni inte att vi skulle reagerat som de? Bara hälla ut en flaska dyrbar parfym så där. Värd en hel årslön för en arbetare. Borde man inte sålt flaskan och skänkt pengarna till Erikshjälpen eller Världens barn. (Ty Lutherhjälpen har ni inte längre bland er...)
Och så sitter hon där bland middagsgästerna. Hon har varit så lycklig. Men nu. Kryper ihop. Skäms. Tårar... Har jag gjort bort mig nu igen?

Men Jesus är där. Och där han är händer alltid något oväntat. Det han säger och gör får oss att stanna upp och tänka.
Låt henne vara”... ”hon har gjort en god gärning”... ”Hon har gjort vad hon kunde”.
Lägger ni märke till att Jesus här säger att hon liknar Gud? När Gud skapat världen, uppfunnit både maskar och människor, blommor och bin och en massa annat, slår han sig ned och bara tittar på vad han gjort. Och se, det var mycket gott (1 Mos 1:31). Kvinnan gjorde så gott hon kunde. Precis som Gud!
Är du nyfiken på vad Jesus menar med det han säger, kan du få gratis undervisning på adress...  se under PS!

Men nu skall vi stanna till och ta itu med frågan: Vad gör vi åt våra ”interpersonella relationsstörningar”?
Det är ju inte bara ”de andra” som är dumma. Nog behöver vi be för oss själva: Tänk , Herre, på din barmhärtighet och din nåd (Psalt 25:6). Och vi behöver påminna varandra om ögonmärket. Mina ögon ser alltid upp till Herren (Psalt 25:15). Vi behöver himmel på jorden för att klara av varandra. Himmelsk söndagsmedicin i bråket.
HIMLAR ANAMMA! (anamma betyder ”ta emot”).

Söndagens evangelietext berättar inte bara om bråket i Betania. Utan också om hur Jesus löste deras låsningar. Jesus längtar efter att få umgås förtroligt med oss. Då kan han dra mina fötter ur nätet (Psalt 25:15) ”Tag mig då, Herre, upp till ditt barn, lös mig från alla festarens garn. Lär mig att leva, leva för dig, glad i din kärlek offrande mig” (Sv Ps 45:3).

Vi berömmer oss av att vara jämlika. I teorin kan vi det. Men inte i praktiken. Det är alltid någon som är mer jämlik än andra. Och så är jämförelsen och avunden och tårarna och bråkigheten och tråkigheten där. Vi behöver hitta in i Jesu ”annorlundaliv” ! Jesus visste en hel del om jämlikhet.
Jesus vakade inte över sin jämlikhet med Gud (Fil 2:6) Han vågade stiga ned. Han som är vår Herre blir vår tjänare. Han kommer nedifrån, för att lyfta dig och mig och andra knepiga människor i Guds kärlek. Genom dopet och tron utnämner han oss, skräpfolk, till kungabarn. Sträck på dig! Här är icke jude eller grek, svensk eller romer, urier eller syrier, gossar eller damer... Alla Guds barn!


Det händer mycket när vi vänder om blir som barn:
  1. Är vi barn orkar den allsmäktige Guden lyfta upp oss i sin famn, när vi lagt av med synders tyngder – stöddighet, storhet och skryt. Vi hör pulsslagen från Guds Fadershjärta. För dig! För dig! Vi är älskade.
  2. Är vi barn kan vi inte se ned på någon och förakta någon. En kristen underkastar sig ingen, men underordnar sig alla.
  3. Är vi barn kommer vi nedifrån och får ögonkontakt med Fadern och ser på andra med hans möjligheter. Varje människa vi möter är ett möjligt helgon. Vad kan inte hända med Greta och Greger och Estelle, om Jesus får bo i deras hjärtan?
  4. Är vi barn ser vi inte nedåt som Krösa-Maja, som skrämmer Emil med ”de underjordiske”. Vi har kontakt med änglar och alla helgon och stoppar Emil och andra vi möter fulla med HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS.
  5. Är vi barn upptäcker vi ordet VÅR i Fader vår. Vi ber inte Fader MIN. Det ligger en sprängladdning i ordet VÅR. Kyrkväggar, järnridåer och murar mellan människor raseras. Vi är en massa barn från hela världen som kryper upp i Guds faderfamn. Vi häpnar. Se vilken kärlek Fadern skänkt oss därmed att vi får kallas Guds barn (1 Joh 3:1).
  6. Är vi barn får vi tillsammans med andra Guds barn leka UPPHÖJARLEKEN. Det betyder: Vi får höja upp människokopior vi möter i Guds kärlek och se hur Gud ger oss en trosbild dem. Vi får se hur Gud förvandlar dem till att bli de särpräglade, roliga, påhittiga, underbara original, som Gud ämnat dem att vara. Och vi får hjälpa dem att se att de är prinsar och prinsessor av Himmelriket.

Jag fick en gång denna fråga: ”Behövs omvändelse när alla säger att jag duger som jag är”? Jag gav ett klokt och bra svar som gjorde att hon aldrig behövde fråga mer. Svaret finns under PS.

Till sist en uppmaning: Fäst dina ögon på Jesus!

Bengt Pleijel 87+PS!
Goda adresser till kloka tankar:
Andra söndagen i Fastan:
Sångpostillan årgång 3 sid 150-154. Eller tryck här så hamnar du där.
Tredje söndagen i Fastan:
Sångpostillan årgång 3 sid 155-161. Eller tryck här så hamnar du där.
Behövs omvändelse? www.bibelskolan.com /Bengts återvändsgränd/adresslista 8/visdomspärlor / Behövs omvändelse? Eller tryck här så hamnar du där.


Skriva ut