onsdag 5 mars 2014

Inför första söndagen i Fastan

Nu, kära vänner av himmelskt söndagsgodis, har vi kommit till PRÖVNINGENS STUND! Det är i alla fall temat på första söndagen i fastan. Söndagens latinska namn är INVOCÁVIT, enligt begynnelseordet i dagens gamla inledningsord från Psaltaren 91:15-16: Invocavit me et exaudiam eum = Han ropar till mig och jag svarar honom... (Fb). Vilket gott recept, när prövningens stund kommer!

FRESTELSE ELLER PRÖVNING?
En del har problem med bönen utsätt oss inte för prövning. Den gamla formuleringen inled oss icke i frestelse, var inte heller så lätt att förstå. Grundtextens ord kan översättas både med prövning och med frestelse. Den som frestar någon gör det för att få fram det värsta hos honom och få honom att falla. Den som prövar någon gör det för att få fram det bästa hos honom och få honom att mogna. Samma verklighet har därför två sidor, därför att här finns två parter med rakt motsatta syften. Får jag presentera dessa två parter och hur effekten av deras ord påverkar en tredje part. Först...

...ORMENS ORD: skulle då Gud ha sagt.
I Sångpostillans predikan på denna söndag hamnar vi i den underbara trädgården som Gud skapat. Vi träffar där våra vänner Adam och Eva (1 Mos 3:1-13). De berättar för oss om spännande dagar de varit med om. De har bl.a lekt namnleken: "Du skall heta hund och du skall heta katt och du skall heta nyckelpiga .... De har lekt  ”gömme” och ”datten” och ”sista paret ut” med varandra. De har haft ”himla” roligt varje dag.
Men plötsligt prasslar det till i buskarna. En orm ringlar sig fram. Och ormen börjar prata! På ren svenska! Med bohuslänsk accent! ”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i lustgården?” Och nu följer ett mycket intressant samtal och en psykologisk mästerskildring av hur vi människor – Adam och Eva och du och jag - luras att missförstå vad Gud sagt och lockas bort från Gud.
Det finns en ond makt med många namn: Satan, Djävulen, Den Onde, Ovännen, den gamle ormen... Han kan klä ut sig ty han har många kläder i sin garderob: Ormskinn, lejonkläder, änglavingar, fårakläder ... Petrus skriver i sitt brev att han går omkring som ett rytande lejon och söker vem han skall sluka (1 Petr 5:8). Har du erfarenhet av att bli ”uppslukad” av något och som gjort dig alldeles vimsig? Vem var det som lurat dig då? Kanske någon fick dig att glömma vad Gud hade sagt: HERREN är min starkhet och min lovsång, han blev mig till frälsning (Psalt 118:14).
Nu kommer vi till den andra parten i vårt drama. Vi lyssnar till...

...Jesu ord: alla mina ord är ande och liv.
Jesu ord är kraftord. Du upptäcker det när du stoppar ned dem i hjärtat. De blir bärord som bär dig. Hemligheten är att den helige Ande har andats in himmelsk kraft i dem (2 Tim 3:16). De är glädjeord. Jesus säger: Detta har jag talat till er, för att min glädje skall vara i er och för att er glädje skall bli fullkomlig (Joh 15:11). Allt vad Jesus säger – även de kärva och svåra orden – är till för att göra oss glada.
När han lär oss att be ”inled oss inte i frestelse” - ”Utsätt oss inte för prövning”, är det inte för att vi skall be om att slippa prövningar och svårigheter. Djävulen frestar oss för att få oss att falla. Gud prövar oss för att få oss att mogna. Men Gud frestar oss inte. Han vill inte få oss att falla. Men Gud kan pröva oss. Han satte Abraham på prov (1 Mos 22:1). Han kan göra det med mig och dig också. Han gör det för att få fram mer tro och mognad hos oss. En muskel som aldrig övas blir slapp och oduglig.
Jakob skriver att vi skall skatta oss lyckliga när vi utsätts för prövningar (Jak 1:2). Ett märkligt ord! Har du sagt så då du prövats: "Halleluja! En prövning!" ? Förmodligen inte. Men efteråt kanske du upptäckt att det låg en välsignelse och väntade på dig. Prövningen hjälpte dig till uthållighet. Du mognade. Tog inte livet så ytligt och själviskt.
Ibland kan man uppleva ”ökentider” i sitt liv. Det mal tomgång. Allt blir bara tråkigt. Du fick skoskav i själen och sand mellan tårna. Men det var kanske Gud som ledde dig till öknen. Ty det är i öknen man kan lära sig höra Herrens röst. En röst ropar i öknen säger både Jesaja (40:3) och Johannes Döparen (Matt 3:3)). Man hör den inte i stadsbullret. Man varför ropar han så? Hosea ger svaret: Se därför vill jag locka henne bort och föra henne ut i öknen och tala ljuvligt till henne (2:14, Bibel 1917). I din öken kanske du uppfattar att Jesu ord är ljuvliga ord av ande och liv.
Utsätt oss inte för prövning. Du ber inte om att få slippa svårigheterna. Du ber om att Gud inte skall göra som man gjorde på den gamla onda tiden. Då utsatte man oönskade barn i vildmarken. Du ber: Gud ta hand om oss. Rädda oss från det onda omkring oss och från det onda i oss och från den Onde. Utsatt oss inte för prövningen så att den får makt över oss. Överge oss inte. Vi ber: "Om du, vår käre Fader, behöver pröva oss, så pröva oss inte med så mycket framgång att vi frestas att tro att vi klarar livet utan dig. Pröva oss inte med så stora svårigheter att vi frestas att tro att det inte finns någon hjälp att få, eller att det inte finns någon kärlek eller någon mening med livet. Var med i vardagens småhändelser, så att vi inte faller för frestelsen att leva endast för oss själva, okänsliga för dem som är i nöd. Tag du hand om oss så att vi aldrig avfaller från dig. Vi vill höra ihop med dig, du som är vår käre himmelske Fader, och sjunga sången om att riket är ditt och makten och härligheten i evighet, amen."
Det finns en tredje part i dramat. Det är du. Och nu vill jag för alla avslöja din hemliga skatteplanering.

Din hemliga himmelska ordskatt.
Denna söndag berättar både Matteus (4:1-12) och Markus (1:12-13) om Jesu frestelser. Matteus berättar att Jesus varit i öknen i fyrtio dygn. Han hade fastat. Men han hade också följt sin bibelläsningsplan som bestod av 5 Moseboken. Efter ökentiden frestades han av djävulen. Djävulen angrep hans identitet: Om du är Guds Son... Jante använde senare samma metod på oss: Du ska inte tro att du är nånting...
Jesus svarar då med bibelord som han lärt sig från 5 Moseboken. De viktigaste orden i frestelseberättelsen är Det är skrivet...
Här får vi ett fantastiskt bra livsmodsrecept. Samla på bibelord. Det finns många bra bibelord i Bibeln! Skriv upp dem i en bok. Eller på lappar som du fäster på kylskåpet. Stoppa ned dem i hjärtat (5 Mos 6:4-9). Kommer de ned där hamnar de i blodomloppet och påverkar både händer och fötter och fingrar och tår och människor omkring dig. Ja, de stiger åt huvudet. Ty vad hjärtat är fullt av det talar munnen.
När dina tankar börjar bli smutsiga och mala tråkigt i dig gör då två saker: 1) Ge syndiga tankar till Jesus. 2) Ta emot Jesu ord av av ande och liv. De ger hälsa, kraft och rening åt din tankar, de är krafter som stoppar den Ondes onda ondo. Ett ord kan honom fälla (Sv Ps 237:3).
Markus berättar i 1:12-13 om hur Jesus konfronterades med Satan. Efter den kampen står det att änglarna betjänade honom.
Alltså; När vi säger NO till den Ondes Onda OndO och säger YES till JESus öppnas himlen över oss. Vi får leva ett rikt liv. Vi får rena och varma kläder med himmelsk design (1 Mos 3:21). Himmel på jorden redan nu. ”Himla” glada redan nu.

KLOKT RÅD: Ge dig tid att lyssna in vad detta kan betyda för dig. Slå upp sid 141-149 i Sångpostillan, årgång 3. Eller tryck här så hamnar du där.

Bengt Pleijel 87+
som tillåter dig att sprida ryktet om att det finns himmelskt söndagsgodis att hem-ta på facebook eller på adress bengtpleijel.blogspot.se och att detta godis inte bara är för de snälla barnen.Skriva ut