onsdag 3 december 2014


inför andra söndagen i Advent

Det handlar om GUDS RIKE på söndag.
Jag – och kanske också du som läser detta – är medborgare i Sveriges rike. Där finns en kung. Han heter Karl Gustaf. Han har tre barn och två barnbarn. Och hos honom finns också Silvia, kära gamla Silvia, som den 23 december bara har 16 år kvar tills hon kan skriva Silvia 87+.
   Men vi är inte bara medborgare i ett jordiskt rike. Vi är också medborgare i Guds rike. I det riket finns också en kung. Och kungen är son till sin far, som har barn, många barn. Du kan inte räkna dem alla. Det kryllar av dem; underbara och underliga, vitskallar och svartskallar, klantskallar och träskallar. Och så du och jag. Vi kom in i den familjen genom dopet och tron (Gal. 3:26-29, Joh 1:12). Vad rikt och spännande det blir, när vi upptäcker detta. När vi gör det kan det hända att vi sätter oss i ringen och tar varann i hand. Vi upptäcker att vi är en massa syskon som tycker om varann (Sv Ps 608:2). Tycker om varann!? Jo, kanske ... ibland ... När ANDEN FALLER PÅ!!!

   Nu rör vi vid den stora hemligheten med detta rike. Jesus talar om det i sitt nattliga samtal med riksdagsmannen och professorn Nikodemos. Det är den helige Ande som öppnar våra ögon så att vi kan se och komma in Guds rike (läs Joh. 3). John Newton, slavskepparen som blev präst, drabbades av detta. Det var han som lärde oss sjunga om OÄNDLIG NÅD. Jag kommit hem, berättar han, jag vilsen var, var blind, men nu jag ser (Sv Ps 231:1).

Jag - blind? Kanske inte, men jag blundar ofta. Drar ned rullgardinen ...
Jag - blind? Kanske inte, men bländad när strålkastaren riktas mot mig. Jag ser inte de andra ...
Jag – blind? Kanske inte, men förblindad! Varför så trångsynt, fångad i mig själv? Läs 2 Kor. 4: 4.
Det man inte ser är GUDS RIKE!

   Det berättas att Jesus en gång stod och talade med några fariséer. Läs Lukas 17:20 ff. Fariséer tror att de är så klarsynta. Och de tycker att sadducéer är så trångsynta. Jag hörde en gång en engelsk präst som talade om skillnaden mellan dem. En farisé säger om sig själv: ”Far I see.”. De tror på uppståndelsen och ett liv efter detta. Om en sadducé säger han: ”Sad you see”. Sadducéer fastnar i denna världen. Men Jesus säger: Ni ser inte GUDS RIKE! Varför?
   Enligt Folkbibeln säger Jesus: Guds rike är mitt ibland er. Lukas 17:20 ff. Enligt Bibel 2000 säger Jesus: Guds rike är inom er.
   Vem har rätt? Mitt svar: båda. Guds rike är mitt ibland er, eftersom Jesus står mitt ibland dem. Men de som är där, ser inte och förstår inte att GUDS RIKE har kommit genom honom. Men – nu kommer vi till den stora hemligheten - när den helige Ande får röra vid oss blir det liv i dessa bibelord. Bokstäverna rör på sig, drar in mig i Bibelns budskap. Och drar in Bibelns budskap i mig. Guds rike flyttar in. Guds rike är inom er.
   När Paulus upptäckte detta blev han först av med sig själv. Nu lever inte längre JAG, sa han. Sedan hittade han sig själv på djupet! Så här sa han då: ...utan KRISTUS lever i mig. (Gal 2:20). Det blev regimskifte inombords. Härskaren – Hans majestät JAG – störtades från tronen. Och Jesus tar plats där. Hosianna, pris och ära! Vår konung är nu nära (Sv Ps 104).
   Många är fångade av hans majestät JAG. Barn och ungdomar mellan 5 och 86 år är det. De plågas av tidsandans krav på jag-fixering. Man kollar utseende, midjemått, vikt. Jämförelse och avund är som onda demoner som stressar och pressar. Varför är jag sån?
   DEN OHELIGA TIDSANDEN är en hård tyrann, som ständigt plågar mitt stora, stackars, duktiga, lilla, ömtåliga JAG.
   DEN HELIGE ANDE ger frihet. Herren är Anden och där Herrens Ande är där är frihet (2 Kor 3:17). Guds rike består inte i mat och dryck, inte i prylar och klappar, inte i medaljer och modeller, utan i rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande (Rom 14:17).


För att hitta detta rika liv vill den helige Ande hjälpa oss
  1. ATT FÖRSTÅ VEM JESUS ÄR. De som läste Sångpostillan för första söndagen i Advent fick sju svar: Brudgum, Fridens furste, De svagas vän, Bundsförvant, Konung, Herren, Barnens vän.
  2. ATT FÖRSTÅ VAD JESUS VILL MED OSS. De som läser Sångpostillan för andra söndagen Advent får fem svar på vad som händer då.

   Det gäller att hitta riktmärket: FÄST DINA ÖGON PÅ JESUS! Det är sången som följer oss genom textens budskap. Men jag har haft problem med första versen, så som man brukar sjunga den: alla ting runt omkring smälter bort som snö, i ljuset av hans ära och makt.
   Blir det så? När jag ser barnen som leker och ser liljorna på ängen, eller ser en vithårig åttiosjuåring som står och tittar sig i spegeln, inte smälter de bort i Jesu närhet. Barnen är ju våra föredömen säger Jesus. Släng stöddighet och storhet och vänd om och bli som barn! Och poängen med livet är att se på ängen. Blommorna där får mig att förundras över Guds godhets rikedom. Och gubbarna och gummorna då? Jesus varken kasserar eller pensionerar dem som kommit i mogen ålder. Åttiosjuåringen får ett budskap:
Gubbe, gubbe i spegeln där, du i världen ej den vackraste är.
Men ge inte upp! Säg inte: Jag är för gammal.
Utan skriv vad jag än säger dig. Trösta och uppmuntra och GODISBLOGGA!”

   Eftersom jag inte begrep det där med snösmältningen måste jag ändra texten: ”Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv. Alla ting runtomkring FÅR DU SE SOM HAN, I LJUSET AV HANS ÄRA OCH MAKT”.

   Gör du det, då hittar du möjligheterna i allt det omöjliga. När hela världen kommer i gungning, himlens makter skakar, kriser och krascher förlamar, ångest och skräck får oss att köa utanför vårdcentraler och psykmottagningar, då får du detta råd av läkaren dr Lukas, som fick det av Jesus: Räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig (Lukas 21:28). Ty när du rätar på dig och ser uppåt,  då ser du Människosonen komma på ett moln med makt och stor härlighet. Fäst dina ögon på Jesus, se in i verkligheten själv. Alla ting runtomkring får du se som han, i ljuset av hans ära och makt.

   Den ögonkontakten får du börja med redan nu. Då upptäcker du det som jag upptäckte för 44 år sedan. Då var jag väldigt ödmjuk och skrev följande i boken ”Guds väldiga styrkas kraft”, s 57 f.

   Ödmjukhet, det är att vara mjuk inför Gud, så att han kan ta hand om mitt liv och forma det efter sin plan. Ödmjukhet är inte detsamma som att förakta dig själv, utplåna sig själv eller förneka sig själv. Så att säga att bli en dörrmatta, som alla trampar på. Spelad och påklistrad ödmjukhet är äcklig. Att vara ödmjuk är i stället att vara medveten om att man är så stor, så märklig, så fantastisk, att endast den störste specialist på mänskligt liv - Herren Kristus – bör få ta hand om mig och forma mig. Därför vill jag vara mjuk inför honom.

   Alltså: Var rädd om dig! Låt Jesus ta hand om dig nu. Att TRO är ett förTROligt förhållande till Jesus. Du får steg för steg se livet med hans möjligheter. Jesus och du får så mycket spännande att tala med varandra om.

   Det finns många andra som vill ta hand om dig och styra ditt liv. Får jag berätta för dig om ett besök jag fick för en tid sedan. Det kom in en man, vacker, vältränad, svärmorsdröm, flickfarlig. Han presenterade sig för mig: Jag heter JAMES och är BONDe. Mitt kodnummer är 007. Min chef har gett mig RÄTT ATT DÖDA.
   Jag tyckte de kändes kusligt, otäckt, skrämmande. Därför tände jag två adventsljus. Då såg jag klart. Jesus var med mig. Jag presenterade mig för honom: Jag heter BENGT och är PRÄST. Mitt kodnummer är 87+. Min chef, som är kung, har gett mig uppdraget att tala om för alla människor hur man kan få SYNDERNAS FÖRLÅTELSE, LIV OCH SALIGHET. Och så började jag sjunga, lite hest och skrovligt:
KRISTUS KOMMER, DAVIDS SON, KONUNG UTAN LIKE.
ONDSKANS VÄLDE, MÖRKRETS MAKT BÄVAR FÖR HAN RIKE. (Ps 111:1)

   Kan ni tänka er vad som hände? James bleknade, kröp ihop, blev liten som ”e lita teskedsgubbe”, smög sig bort och gömde sig i en burk som jag hade i köket – en DUMBURK. Vilken intressant händelse! Men var den sann? Ja, alldeles sann! Jag har ju hittat på den alldeles själv.
   Och nu, kära bloggläsare, sänder jag många goda advents-hälsningar. På Guds rikes söndag får du harkla dig och gå in i den stora världskyrkokören och göra som alla andra som är med där:

Höj glädjerop till skyn vid denna glada syn:
här kommer Sions förste. bland konungar den störste:
Hosianna, pris och ära! Vår Konung nu är nära. (Sv Ps 104:5)

Bengt Pleijel 87+

LJUSORD för adventstider
finns det många på www.bibelskolan.com
  1. SJU LJUSORD OM JESUS i Sångpostillan för 1 Advent, tryck här. Finns i boken som kan köpas, tryck här. I boken sid 9.
  2. FEM LJUSORD som handlar om vad som händer med dig när du fäster dina ögon på Jesus, i SÅNGPOSTILLAN för 2 Advent, tryck här eller slå upp sid 17 i boken
  3. HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS, delas ut till både snälla och stygga inför varje söndag om Gud vill, orken orkar och datorn inte gått sönder. Godiset hämtas på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.
  4. I texterna på andra söndagen i Advent: Mika 4:1-4, Romarbrevet 15<.4-7. Lukas 21:15-36, Psaltaren 85:9-14.
Skriva ut