tisdag 9 december 2014

Inför tredje söndagen i Advent.

Denna söndag skall vi få lära oss att
BANA VÄG FÖR HERREN.

Har det hänt att du grubblat och suckat över hur det står till i svensk kristenhet? Varför tycks Herren ha så svårt att hitta fram till oss? Vad finns det för väghinder? Kan det vara att vi får UNDERHÅLLNING i stället för UNDERVISNING - applåder åt duktigt folk, livat men inte LIV? eller ...
   Varför så tyst om Jesus? Vart har den helige Ande tagit vägen? Och varför, ja varför ser vi bara felen på de andra? Det är politikernas fel, det är lärarnas fel, föräldrarnas fel, ungdomars fel. Ja, det är prästernas fel, säger Hosea (4:4 Bibel 1917. Ska man verkligen behöva tro på Bibeln?).
   Vi längtar så intensivt efter UNDRET, som gör ovisa visa och modlösa djärva och förvandlar mummel till segerviss lovsång. Vi behöver hjälp att bli klarsynta!
Några hjälpare dyker upp idag och vill bli insläppta i våra liv.

Profeter kan ge oss andlig vägledning.
Innan Jesaja mötte Gud i kyrkan (Jes 6) hade han avslöjat ytligheter, dåligheter och andra synder hos både damer (läs Jesaja 3:16ff) och herrar (läs Jesaja 5:8ff). Men när Jesaja mötte den Gud som är HELIG, HELIG, HELIG, såg han först sin egen synd, sedan de andras: Jag har orena läppar .... jag bor ibland ett folk som har orena läppar (Jesaja 6). Profeter kan hjälpa oss att nalkas andras nederlag såsom dem som själva behöver gränslöst mycket barmhärtighet.

Johannes Döparen kan ge oss andlig vägledning.
Vi mötte honom i somras på Johannes Döparens dag. Nu på tredje i Advent får vi träffa honom igen. På hans tid undrade folk över samma frågor som vi. Var finns profeterna nu? Det var 400 år sedan den siste profeten Malaki hade talat. Och var finns Messias, som vi fått löfte om? Och vart har den helige Ande tagit vägen, han som drev människor att tala vad som gavs dem från Gud (se 2 Petrus 1:21).
   De fromma i landet sa att om vi blir riktigt lydiga mot Gud och hans lag så kommer vi att som belöning få den helige Ande. Jämför med vad man idag säger: om vi är riktigt snälla får vi presenter på TOMTENS JULAFTONSDAG. Men på JESU FÖDELSES JULDAG är alla livströtta. Midnatt råder, tyst det är i husen. Alla sova, släckta äro ljusen ... Hur tomt är allt vad tomten ger! Det känns som öken ...
   Men från krubban hörs en kärleksviskning: Kom till mig ni som inte orkat med alla snällhetskrav så skall jag ge ...
   Med Johannes Döparen kommer nu något spännande. Ty det som händer med honom visar att Hjälparen den helige Ande kan ge oss andlig vägledning. Ja, vi får tre överraskningar:

1. DEN HELIGE ANDE ÖVERRASKAR PRÄSTPAR.
Johannes föräldrar, Sakarias och Elisabet, är komna till åren och mycket gudfruktiga. De är barnlösa och har länge bett om och längtat efter barn. När prästen Sakarias gör tjänst i Jerusalems tempel, överraskas han av en ängel. Ängeln talar om för honom att hans hustru skall föda en son. Men Pastor Sakarias kunde inte tro det. Präster är inte alltid så trosvissa som de ser ut att vara. Också de kan tvivla. Elisabet var ju gammal. Och ”gumfödelse” var ju inte så vanligt.
   Eftersom Sakarias inte kunde tro fick han talförbud i nio månader. ”Prästen tige i församlingen”. Det såg ut som ett straff, men var en välsignelse. Han fick en tid av begrundan, eftertanke, bön, enskild retreat. Han kunde inte sprida några tvivel omkring sig. Han kunde inte skryta med sin märkliga upplevelse i templet.
   Men när Elisabet hade fött sin son Johannes, då hände det som inte hänt på 400 år: Den helige Ande manifesterar sig. Lukas berättar: Sakarias mun öppnades och hans tunga löstes, och han började tala och prisa Gud (Lukas 1:64). Sakarias blev uppfylld av den helige Ande och profeterade och sade ... (Lukas 1: 67). Så följer Sakarias lovsång (Lukas 1:68-75) som beds varje morgon över hela jorden av dem som följer tidegärdens ordning för Laudes.

2. DEN HELIGE ANDE ÖVERRASKAR SYNDARE.
Om Johannes berättas att han lämnar sitt hem och tar sin boning i öknen. Vi som av underlig anledning ej blev bjudna på Nobelfesten, är välkomna till honom i öknen.
Dra ut från Babel uppmanar oss Jesaja (Jes48:20). I Babel, där babblar vi. Alla pratar. Ingen lyssnar. Precis som i TV:s debattprogram. Temperaturen hög. Decibel-dunket öronbedövande. Alla har brått, ingen har tid, alla har sitt att göra. Vem bryr sig om att jag är rädd. Ingen har tid att höra (Sv Ps 255:1).
   Dra ut från Babel! Var inte rädd för ökentiderna i ditt liv. Där i stillheten kan du höra rösten som ropar ... Du får recept på nystart: Om ni vänder om och är stilla blir ni frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka (Jesaja 30:15).
   Dra ut från Babel! Där utanför ligger öknen och där träffar du Johannes Döparen. Vad händer då? När vi kommer bjuder han på festmåltid. Vi får smaka hans älsklingsrätt: solgrillade gräshoppor och några matskedar vildhonung. Vi släcker törsten med porlande vatten från ökenoasen, friskt levande, avalkoholiserat H2O. Han bjuder också på festkläder: Kamelhårsmantel med vackert snidad lädergördel. Den sticks lite, men är bra kläder att ha i öknen, där det kan bli mycket kallt om natten.
   Vi träffar Johannes Döparen då han just skrivit färdigt en predikan som han skall hålla. Vi hänger med på mötet. Stora skaror kommer till honom, berättar Lukas (Luk 3:7ff).
   Men vad nu då? Vi studsar och häpnar när vi ser Johannes och hör hur han predikar. Han öppnar inte profetfamnen emot dem. Hans ögon blixtrar. Han stämma skrämmer. Huggormsyngel! Ni djävulens barn, säger han. Och vi står där skakade. Vad är det för dunkla krafter som styr oss? Varför känns det så mörkt och kallt och tomt. Har vi tappat kontakten med ljuskällan (Joh 1:4-5. 8:12). Vi fryser ...
   Det underliga med dem vi träffar på detta ökenmöte, är att de stannar kvar. Vi skulle tagit första bussen hem. Och anmält Johannes till Domkapitlet för opassande ordval. Men de stannar kvar. De känner att det ligger bön, vånda, kärlek i vad Johannes säger. De stannar, bekänner, gör upp med synder, får själavård. Bakom detta resultat ligger den helige Ande, sanningens Ande och kärlekens Ande. Det är den helige Ande som ger oss stynget som blir vår själ till liv (Sv Ps 161:1). Ja, den helige Ande överraskar syndare!
   Där ute i öknen kommer ännu en överraskning. Hela den heliga Treenigheten samlas till ökenfolkets möte. Jesus kommer gående, stiger ned i Jordans dopvatten. Man hör Fadern som talar om sin Son, Man ser Anden som sänker sig som en duva över Jesus.
   Johannes berättar sedan om vad Jesus kan göra med oss. Läs Johannes 1:29-34. 

Jesus tar bort våra synder!
Han gör det om vi ger dem till honom. Han tar tag i syndens livsfarliga kärnkraftsavfall och lägger det i Golgatas säkra förvaringsrum. Det kostade Jesus livet att göra det.

Jesus döper i helig Ande.
Han fyller vårt inre kärleksrum – hjärtat – med Ande, liv och glädje. Vilken överraskning för syndare!


3. DEN HELIGE ANDE ÖVERRASKAR TVIVLARE.
I Bibeln hittar vi många tvivlare. Sakarias tvivlade på ängelns ord. Tomas tvivlade på uppståndelsen. Apostlarna var inte lika lättrogna som vi, som går på det mesta som media meddelar. De letade efter bevis (Apg 1:3). I dagens text hör vi Johannes döparen som undrar om Jesus verkligen var Messias (Matteus 11:2-11).
När Jesus ger Nya Testamentets starkaste budskap – missionsbefallningen – står det att en del tillbad Jesus. Men några tvivlade (Matt 28:16ff).
   Tvivlarna stöts inte bort! Ty när de brottas med Bibelns budskap och ifrågasätter och undrar, då kan den helige Ande överraska. SÖKARNA blir FINNARE. På andra sidan BROTTNINGEN ligger det en VÄLSIGNELSE (1 Mos 32:22-30). då kan det hända att vi får säga som Tomas säger till Jesus: Min Herre och min Gud! (Joh 20:28).

Idag inbjuder den helige Ande dig att gå i fängelse! Och fängelset är Machairous fängelse som ligger 15 km öster om Döda Havet. Där träffar du Johannes Döparen, dömd därför att han vågade träda upp mot sin tids mäktige. Läs om det i Sångpostillan. Du får samtala med honom och se hur Johannes gör med sitt grubbel. Han smittar inte ned andra med tvivel. Han gör något mycket bra: Han skickar sina lärjungar till Jesus. När de varit där, har de mycket att berätta om för Johannes.
   När du är där hos Johannes i fängelset är det mycket som kan hända med dig. Du märker hur den helige Ande gör något med dig på djupet. Din tro fördjupas. Det som Johannes lärjungar kunde berätta om när de varit hos Jesus, det händer dig:

Fattiga ger han sin rikedom, läker de slagnas sår:
den som var bunden och trött och tom frihet och glädje får:
Himmelriket är nära. (Sv Ps 39:2).

Överraska dig själv med att utsätta dig för den helige Andes överraskningar.

Efter detta fängelsebesök kanske du får hjärta för dem som idag sitter i fängelse för sin tros och övertygelses skull. I senaste informationsbladet från ”Martyrkyrkans vänner” fick jag detta meddelande:
   Pastor Behnam Irani avtjänar ett sexårigt straff i Iran. Han skriver till dem som stött honom i bön: ”Många av mina medfångar i min cell frågar varför jag betalar ett så väldigt högt pris för min tro på Jesus Kristus. De frågar mig varför jag inte avsäger mig min tro och går tillbaka till min hustru och mina barn? Då frågar jag mig själv: Vad betalade Herren för att frälsa mig och föra mig från mörkrets rike till ljusets rike? Jag har beslutat att hålla fast vid min tro på Herren och stanna i fängelset”?
Nu tänder vi tre adventsljus och tar emot denna uppmaning från de första kristna:

Tänk på dem som sitter i fängelse, som om ni vore deras medfångar,
och på dem som misshandlas, som om det vore er egen kropp (Hebr 13:3).

Bed om Guds närvaro, tröst och kraft för alla som idag får lida för sin tro ...

HERRE JESUS KRISTUS, GUDS SON,
FÖRBARMA DIG ÖVER DEM ...

O Gud, dina tysta martyrer,
som fängslade givit dig ära!
Du var deras kraft i tortyren,
kom nu med välsignelse nära.

Ja. slut dem i famnen och friden
och fyll deras hjärtan med fröjden
att vi, deras vänner, ur striden
skall bärgas åt Herren i höjden
Sv ps 163:5-6


med adventskärlek från

Bengt Pleijel 87+

Den helige Andes överraskningar finns
  1. i texterna på tredje söndagen i Advent: Jesaja 29:17-21, 1 Kor 4:1-5, Matteus 11:2-11, Psaltaren 146:3-9
  2. i Sångpostillan, årgång 1 sid 23. Eller tryck här på datorn, så hamnar du direkt i fängelset.
  3. i HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS, delas ut på adress bengtpleijel.blogspot.se eller på facebook.
  4. i kontakt med Martyrkyrkans vänner info@martyrkyrkansvanner.net


Historisk eftertanke.
Johannes Döparen har påverkat många. Bland dem advokaten Henry de Bernadotte. Han fick två söner som båda fick namnet Jean (Johan, Johannes). Den förste fick namnet Jean Évangeliste. Den andre JEAN BAPTISTE – Johannes Döparen.
   Jean Baptiste var en duktig karl, som gjorde stora insatser för sitt land Frankrike. Men när det i början på 1800-talet blev en arbetskraftsinvandring till Sverige flyttade han hit. Man erbjöd honom en chefsbefattning och en hygglig bostad i Stockholm. Lönen var kanske inte så stor: EN KRONA. Därför måste han extraknäcka i Norge och fick också där samma lön: EN KRONA.
   I Sverige tyckte man inte om hans franska namn utan gav honom smeknamnet Karl XIV Johan. I Norge kallade man honom Karl III Johan.
   Karl Johan levde lyckligt och fick barn och barnbarn och barnbarnsbarn m.m. Några lever än. Bland andra prinsessan Estelle. Han var prinsessan Estelles morfarsfarfarsfarfars fars pappa.
Skriva ut