onsdag 17 december 2014

Inför julen

Mycket kära söndagsgodisssugna!
Nu måste jag berätta om det märkliga som just nu händer. Jag får julhälsningar från det mest oväntade håll. Maria, Claus, Gabriel, Stefanos och Rakel m.fl. har skickat. De ville att jag skulle hälsa till er alla. En del skriver långt, andra bara vykortskort. Jag berättar nu det viktigaste de har att säga.

  1. Hälsning från Maria.
   I Marias julbrev ligger en ljudkassett. Vi hör hur Maria sjunger: Min själ prisar Herrens storhet min ande jublar över Gud, min Frälsare ...
   Maria berättar för oss vad som hänt henne: Jag överraskades av en ängel när jag gick och städade i mitt hem i Nasaret. Jag blev först alldeles vettskrämd av denna ljusgestalt. Men ängeln lugnade ned mig. Rösten var så trygg. Och när jag blivit lugn, berättar Maria, sa ängeln att jag, Maria, skulle föda en son. Och inte vilken son som helst. Han skulle vara Guds Son. Jag reagerade, undrade, frågade. Kunde inte tro. Hur skall detta ske? Efter ett samtal med ängeln, kunde jag inte låta bli att prisa och jubla och brista ut i en lovsång och dansa och sjunga!

Det är två viktiga budskap som jag, Maria, vill ge er i min hälsning:
  1. Vill någon veta vad jag sjunger, läs Lukas 1:46-55. Vill någon få hjälp att förstå vad jag sjunger om, rekommenderar jag er att slå upp sid 31 i Sångpostillan årgång 1, eller tryck här så kommer du till bibelskolan.com och kan läsa, begrunda och förstå min sång.
  1. Vill någon få ett recept på hur man kan hitta min glädje, lyssna då till dessa ord, stoppa ned dem i ditt inre kärleksrum, vattna dem med bön och du leds in i himmelska hemligheter.
Hur skall detta ske?
   Min fråga är nog ofta din. Hur skall detta kunna ske? Hur skall jag klara av? Hur skall jag kunna få göra Jesus levande för någon enda människa? Det svar som jag får, får du:
Helig Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig.
  Se uppåt! Något spännande sker over head. Livets Ande är på väg till DIG! Den Högstes kraft förmedlas till DIG! Lägg märke till att kraften vilar. Inget jäkt, ingen stress här, men en kraftig vila.

   Men vad händer med dig om du svarar som jag svarar?
Se jag är Herrens tjänarinna. Må det ske mig såsom du har sagt.
   Jag, Herrens lilla tjänarinna får världshistoriens största uppdrag, att föda Guds Son. När du gör mina ord till dina får du hjälp att komma in på livets JA-sida. Du får förtrösta på vad Gud har sagt i sitt ord. Då kommer erfarenheten att Herren också idag gör stora ting genom små redskap. Och i dem: Ack, Herre Jesus, hör min röst, red dig en krubba i mitt bröst ..
   Maria berättar att hon räknar med att komma till din församling den FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT. Hon har mycket hon vill tala med er om då.

  1. Hälsning från Claus.
   Ni i Sverige känner mig kanske inte under det namnet, skriver Claus. I många länder kallar man mig Santa Claus. Egentligen heter jag Nikolaus. Jag föddes år 280 e Kr. Jag blev präst och sedan ärkebiskop av Myra, som ligger i Turkiet. Jag fick en djup kärlek till de svaga i samhället, till barn och till de fattiga. Jag tyckte om att överraska dem med gåvor, men utan att de märkte vem som gav dem. Det hade jag lärt mig av Jesus, min frälsare och Herre. Jag som fått så mycket kärlek av honom vill gärna göra som han: ge och ge och ge ...
   Från Myra i Turkiet gav jag mig ut på resa genom länder och århundraden. När jag kom till Nederländerna och Belgien kom jag i dåligt sällskap med Svarte Petter. Det var en svår tid.
   Jag flydde från honom och begav mig till Sverige. Där tog de inte emot mig särskilt vänligt. Jag fick inte längre vara biskop. Jag blev avkragad. Min fina röda biskopsmitra tog de ifrån mig och gav mig i stället en röd luva. Jag hade svårt att få något arbete. Jag fick ibland arbeta som någon slags uppsyningsman över gårdens tomt. Därför kallade de mig tomte. Jag höll mest till bland djuren lagården. Jag fick bo på loftet, där jag fick trängas med andra tomtar. Mat fick jag bara en gång om året och det var risgrynsgröt på julafton. Ni kan förstå att jag kände mig misslyckad och ibland upplevdes som vresig och sur. Jag blev något upprättad på 1800-talet av Viktor och Jenny. Viktor skrev en dikt om mig. Han tyckte synd om mig ”när midvinternattens köld är hård” och upptäckte att ”endast tomten är vaken”. Jenny målade mitt porträtt på vykort. Det gjorde att jag snart blev kändis.
   Jag tyckte att jag blev rätt missförstådd i Sverige. Många fick för sig att jag gjorde skillnad på folk, och bara tyckte om de snälla barnen. Det gjorde att folk kände sig stressade och pressade inför julaftonen, då alla måste glittra med ögonen och se snälla ut för att få presenter.
   Jag blev så glad, skriver Claus, när jag läste i bloggen om himmelskt söndagsgodis, att den som skrivit avslöjade den falska bilden av mig: ”På julafton kommer tomten och säger: finns det några snälla barn här, så skall ni få. På Juldagen kommer Jesus. Han säger: Kom till mig ni alla som inte orkat vara snälla, så skall jag ge”.
   Om folk uppfattar mig så där snällkrävande så säger jag att jag inte vill vara sådan. Jag kommer gärna till er på JULAFTON och äter min risgrynsgröt hos er, skriver Claus. Jag har mycket stort hjärta för dom som inte orkat med snällhetskraven. Jag vill sätta mig ned hos dem och berätta om vad Jesus har betytt för mig. Och det gör jag genom att berätta om vad Julgranen berättar för er om Jesus. Tryck här, så hittar du en berättande julgran.

  1. Hälsning från Gabriel.
   Den här hälsningen sänder jag, Gabriel, till er från Himmelska Fridens Torg. Där bor jag, när jag inte är ute på reseuppdrag till människor och platser. Det var jag som blev sänd till Sakarias för att tala om att han skulle få sonen Johannes. Och det var jag som blev sänd till Maria för att tala om för henne attt hon skulle få föda världens frälsare. Jag kan nu avslöja för er att det var jag som kom till Josef  i hans drömmar och till herdarna på ängen i julnatten. Bibeln säger inte att det var jag. Nu är det bara ni och jag som vet detta.
   Det jag fick säga till de fattiga herdarna vill jag säga till er. När du lyssnar in detta budskap och tar emot det personligt i ditt hjärta, får du ta emot verkligt äkta HIMMELSKT SÖNDAGSGODIS inte bara för de snälla barnen.

Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket:
Idag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren.
Och detta är tecknet för: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.

Jag hade inte hunnit mer än säga detta, sa Gabriel, så kom mina änglakollegor ditflygande och stämde upp en körsång som lät alldeles himmelskt:

ÄRA VARE GUD I HÖJDEN, OCH FRID PÅ JORDEN, BLAND MÄNNISKOR SOM HAN ÄLSKAR.

De yrvakna herdarna gnuggade sina ögon och stirrade häpet på varandra. Vad är nu detta? Och så fattade de ett viktigt beslut. Vi måste verkligen undersöka detta. Vi måste gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta (citat från Lukas 2:1-20 nya Fb).
Till er alla, som läser detta idag, vill jag, Gabriel, nu ge ett viktigt förslag. Gör som herdarna! Gå till Betlehem, stanna där, undersök.... Det kan innebära revolution i ert liv om ni gör så. Och vill ni ha en guide som leder er, kan jag rekommendera den som skrivit Sångpostillan. Ni finner guiden på sid 38 i Sångpostillan, årgång 1, Juldagen. Eller tryck här, så kommer han bums.
   Gabriel meddelar också att han planerar ett besök i din församling på JULDAGEN.

  1. Hälsning från Stefanos.
   Stefanos meddelar att han planerar att komma till er församling på ANNANDAG JUL. Han tycks komma för att alldeles förstöra julstämningen för oss. Han säger att om vi bara vill ha ”julestämning” har vi alldeles missförstått julen. Jesus kommer inte för att ge oss stämning, utan för att hjälpa oss att stämma våra inre instrument. Då spelar vi inte falskt, utan kan gå ut i den värld som Gud älskar, och smitta människor med att sjunga sången om hur det kan bli himmel på jorden.
   Stefanos vill hjälpa oss se realistiskt på vårt liv på jorden. Kärlekens rörelse som julbudskapet sätter i gång på jorden, stoppas gång på gång upp av Hatets motrörelse. När värmen möter kylan kan det bli blixt och dunder och våldsamma urladdningar. Människor kan gripas av ilska när kristen tro förkunnas. När ljuset kom in i världen, älskade människorna mörkret mer än ljuset eftersom deras gärningar var onda (Joh 3:19). Jesus berättar i Annandagens text om vad som kan hända: De skall utlämna er åt domstolar och de skall piska er ... (Matteus 10:16-22).
   Lägg märke till vad Jesus ger för råd åt oss när sådant händer. Han säger: bekymra er då inte ... er Faders Ande kommer då att hjälpa er. Kraften fullkomnas i svaghet (2 Kor 12:9).
   Stefanos fick erfarenhet av detta. Om honom sägs det att han var fylld av tro och helig Ande (Apg 6:5) och av nåd och sanning (Apg 6:8). Han vågade stå upp mot den tidens mäktige. Han avslöjar deras hyckleri. Ständigt gör ni motstånd mot den helige Ande (Apg 7:51). Ja, ni vet hur det gick. Man stenade Stefanos. Men Stefanos bad för sina bödlar. Jesus var hos honom. Den helige Ande var hos honom (Apg 7:54-8:1). Vad lik Jesus han var!
   Möt honom på ANNANDAG JUL. Han har mycket att lära oss.

  1. Hälsning från Rakel
   Rakel säger att hon vill träffa er i er församling på SÖNDAGEN EFTER JUL, Värnlösa barns dag. Texten från Matteus 2:13-23, berättar om hur Josef och Maria flyr med Jesus till Egypten. Och vi får höra den hemska berättelsen om Herodes som dödar gossebarnen i Betlehem.
   När det sker, hörs ett Ramaskri från många mödrar. Jeremia berättar om Rakel, Jakobs hustru och mor till Josef och Benjamin. Man såg henne som stammoder i Israel. Hennes grav ligger i Rama, nära Betlehem. Hon engagerar sig i kommande släktleds händelser. Hon vaknar med smärta då Israels barn förs bort i fångenskap. Hon vaknar upp när Herodes mördar barnen i Betlehem. Och idag när världens barn utsätts för våld, tortyr och dråp, kallar hon alla mödrar att stämma upp ett Ramaskri med henne.
   Det står att Rakel inte ville låta trösta sig. Men Jeremia som berättar om Rakels gråt, har ett ord att säga till alla gråtande mödrar. Sluta upp med din högljudda gråt. Det finns hopp för din framtid. Dina barn skall vända tillbaka till sitt land (Jeremia 31:15-17). Det onda får inte sista ordet.
   Rakel lär oss att vi får ropa ut vår smärta till Gud inför den nöd vi ser.
   Den helige Ande lär oss ”Jesus ser vår nöd och hjälpa kan, han som är båd Gud och man” (Sv Ps 42:2)

  1. HÄLSNING FRÅN 62+
   Det har hänt något spännande med mig. Den 14 december blev 87+ 62+. En föryngringskur! Jag fyllde 62 år som präst. Ni skall veta hur underbart HERREN tar till sig sin trogne, står det i Psaltaren 4:4 (nya Fb).
   Under de 62 åren har jag gång på gång fått häpna över hur Herren lyckats använda mig, jag som inga religiösa anlag hade, och som ofta var besvärlig både för Gud, människor och mig själv.
   Med dessa ord önskar jag er alla en välsignad Jul och ett tröstrikt slut på år 2014.
  Så vill jag meddela att jag nu tänker sluta att skriva blogg. För i år. Hur det blir nästa år beror på vad jag får för svar på frågan som både jag och alla grisar ställer: Finns det ett liv efter jul?

Bengt Pleijel 87 +DU KAN HITTA RÄTT I LIVET
Där hittar du Sångpostillan årgång 1 med alla söndagarna under kyrkoåret.
Där hittar du Bengts återvändsgränd /Adresslista 8/ där väntar Julgranen på dig.
Vill du köpa Sångpostillan årgång 1, kontakta GAudes förlag. Tryck här.Skriva ut