måndag 21 november 2016Inför första söndagen i Advent

Denna söndag – första söndagen i Advent – tar vi fram tidsmaskinen och stiger ombord på charterflyget till Jerusalem. Vi hamnar direkt bland alla glada människor där som får glitterglans i ögonen, spritt i benen och röst i strupen. De har just fått veta att Kungen är på väg. Vi hänger med och sjunger med i deras glädjesång (Sv Ps 105):

Hosianna, Davids son, välsignad vare han, 
välsignad Davids son, som kommer i Herrens namn /:/ 

Hosianna i höjden, hosianna, hosianna. 
Välsignad Davids son, som kommer i Herrens namn /:/

Hosianna är ett rop från Psaltaren 118:25. Bibel 2000 översätter Hosianna med Herre hjälp oss, Folkbibeln med O, Herre fräls. Hosianna ger utsikt åt två håll: Vi får se nedåt mot smärtan, nöden, misslyckanden. Vi ser uppåt mot honom som kan läka, hela, befria. Hosianna. Herre hjälp oss, o Herre fräls...
   När vi träffar folket i Jerusalem hittar vi båda dessa utsiktspunkter. Tillsammans med dem letar vi oss fram ur våra instängda liv i gränderna. Vi förenar oss med tiggarna, kvinnorna, barnen och ropar ut vår längtan efter befrielse, läkedom, tröst, mening.
   Precis som männen och kvinnorna gör vi en matta åt Kungen av våra ulstrar och kappor. Tillsammans med pojkarna och flickorna klättrar vi upp i träden och skär av palmkvistar. Vi ser Jesus som sätter sig på åsnan och rider in i staden. Vi får en ny glans i ögonen. Det är Livets konung som kommer till oss. Tillsammans sjunger vi sången för Messias: Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels Konung (Joh 12:13).
   Vi kommer också ihåg vad vi läst i Bibeln hos Sakarja: Var inte rädd, dotter Sion! Se, din konung kommer, ridande på ett åsneföl (Sakarja 9:9-10, Johannes 12:15).
   Det är som om alla rädslor försvinner när Jesus kommer till oss. Frukta inte! Var inte rädd! Det är bland dessa människor vi hittar utsiktspunkt Hosianna. Nöden ur djupen möter nåden från höjden. Hosianna, Herre hjälp oss, o Herre fräls...
   Det är viktigt att hitta båda dessa punkter. Vi har kanske ingenting emot att sjunga glada sånger. De är ju roligare än sucksångerna. Men om vi förtränger de jobbiga sidorna inom oss vågar vi inte heller bejaka de positiva sidorna och då tystnar snart lovsången. Låt nöden ur djupen komma fram, ropa ut den, gråt ut den. Låt mörkret inom dig möta honom som är Ljuset. På ett gåtfullt sätt tar han hand om din nöd och förvandlar den till en ny sång.  Hosianna. Herre hjälp oss, o Herre fräls!   Kommer du ihåg den gången då lärjungarna och vi var i båten på Gennesarets sjö och det blev en häftig storm? Jesus låg och sov. Varför bryr han sig inte om oss? Vi väckte honom med ett Hosianna-rop: Herre hjälp oss, vi går under! (Matt 8:25). Vi kommer ihåg hur stormen la sig. Ett ord från Jesus och det blev alldeles lugnt. Hosianna - nöden sträcker sig mot nåden.
   Hosianna. Herre hjälp oss, o Herre fräls! Vi får öva oss i utsiktspunkt Hosianna! Vi ropar ut nöden inom oss och omkring oss. Vi gör det vid korset. Herre, hjälp oss! Det onda, det mörka, det djävulska får då aldrig sista ordet. Vår Hosiannasång drar oss in i nattvardens jubel. Hosianna, Herre hjälp oss, o Herre fräls!
Nu händer något märkligt.
   Ett sändebud från profeten Sakarja kommer med en hälsning just till dig! Se, din konung kommer till dig!    Detta är en världshistorisk sensation! Kungen begär att få audiens hos dig! Översåten bokar tid hos undersåten. Vad vill han dig? Han vill önska dig

GOTT NYTT ÅR!

Första söndagen i Advent börjar ju ett nytt kyrkoår. (Kyrkan är - som ni vet - alltid ett steg före). Kungen vet hur det nya året kan bli gott. Du kan hitta svaret i tredje årgångens alternativtext från Lukas 4:16-23. Jesus håller där sin första predikan, som är hans regeringsförklaring. Konungen kommer till DIG och säger:

1. Herrens Ande är över mig.
Han har himmelska resurser till sitt förfogande för att göra året gott.

2. Han förkunnar glädjens budskap för fattiga.
Han tar fram ett bibelord ur sin skattkammare. Det är som ett litet frö, som ser ynkligt och dumt ut. När du stoppar ned i hjärtat – ditt inre kärleksrum – och vattnar det med bön, händer detta: Det växer, blommar, doftar, ger frukt. En underbar motvikt mot alla suckiga tankar du brukar släppa in. Du bli så himla glad!

3. Han utropar frihet för de fångna
Man kan vara fångad av så mycket. Bunden och trött och tom. Kanske bunden av en människa, som man känner sig så låst av. Jag är inte mig själv i hennes närhet. Blir rädd. Kanske jag är fångad av ord som människor sagt: Hopplös, dålig, omöjlig, duger inte. Jag kan också vara bunden vid prylar och dåliga vanor, bunden av ”anden i flaskan”, i stället för av den helige Ande. Jag kan också binda andra med mina ord, med negativa tankar. Han löser dig från frestarens garn, från allt det som fångat dig och låst dig och gjort dig ängslig och rädd. Du hittar Guds barns härliga frihet. ”Frälst genom honom, lycklig och fri, vill jag hans egen evigt nu bli”.

4. Han ger syn för de blinda.
Man ser dåligt om man 1) är blind, 2) blundar, 3) blir bländad, 4) är förblindad, 5) går i sömnen …
   Kungen ger dig klarsyn, öppnade ögon. ”Oändlig nåd mig HERREN gav och än idag mer ger. Jag kommit hem, jag vilsen var, var blind, men nu jag ser” (Sv Ps 231:1).

5. Han ger de förtryckta frihet
De förtryckta finns i många länder idag. Men också alldeles omkring oss. Den förtryckte, den som alla trampar på, skrattar åt, vänder ryggen åt, förlöjligar, hackar på, mobbar. Varje gång man är med om att förtrycka någon lägger man in sprängstoff i den människan. Plötsligt kan det explodera. Den förtryckte blir förtryckare...
   Man kan bli fri från detta. Jesus är sänd att förkunna frihet för de fångna. Viktigt att lyssna till hans ord. Jesu ord är befriande ord. Han kan lösa en människa. Hela hennes sår. Han kan ge henne ett människovärde. Han kan tala in sin kärlek. Få henne att förstå att hon är älskad och dyrbar.

6. och förkunnar ett nådens år från Herren.
Han vill ta hand om din framtid. Framtiden kan vara något mycket opersonligt, mörkt, skrämmande, kallt och hemskt. Men nu hör du KUNGEN säga: Följ mig! Han räcker ut sin hand i mörkret. Du behöver inte möta framtiden ensam. Framtiden har fått ett ansikte! Jesus vänder sitt ansikte mot dig och säger: Följ mig! Före går Herren med segerns baner!


ETT NYTT KYRKOÅR

börjar första söndagen i Advent. Det innebär att vi nu byter årgång i evangelieboken. Detta år följer vi texterna i årgång 3. Boken Sångpostillan årgång 3 är slutsåld. Men finns på bibelskolan.com Har du dator gå då in och botanisera där. Sök t.ex. upp ”Bengts återvändsgränd”.

1. Vill du ha en guide till Hosiannaglädjen, den som Matteus berättar om i årgång 1, tryck här

2. Vill du lyssna till Kungen då han håller sin regeringsförklaring, som Lukas berättar om i årgång 3. Tryck här

3. Vill du veta mer om Jesus, kan du leta dig fram till vandringar 18 och följande, tryck här så kommer du till vandring 18.

4. Vill du läsa en dikt av Ylva Eggehorn, där hon målar ett porträtt av just dig (eller var det av mig?) då du gör ett besök i Jerusalem i Advent, leta rätt på vandringar / Nyfikenhetsskafferiet / Hosianna.


Ett gott, rikt och välsignat kyrkoår önskar dig
Bengt Pleijel 89+

Skriva ut