söndag 26 november 2017


Inför Första söndagen i advent.

Har du prövat Jesus?
   Ja, det hade hon, kvinnan från Finland, som jag fick träffa. Hon hade prövat och sökt väldigt mycket på många olika håll. Hon hade snurrat runt i ”det ockulta köret”, utbildat sig till häxa och visste det mesta om det värsta. Men hungern och törsten efter LIV fanns kvar, malde i henne, oroade henne. Men en dag träffade hon en ”kristinna”, trygg och glad i Jesus. Hon lyssnade på hennes klagovisa, lyssnade men debatterade inte. Hon bara sa: Har du prövat Jesus? Hon gjorde så. Och nu satt hon själv där, trygg och glad i Jesus, ögonen strålade och hon berättade…
   Nu sänder jag denna fråga vidare till Dig! Har du prövat Jesus? Har du hitta den personliga och förtroliga kontakten med honom. Ty det är det Han vill ha med dig – inte åsikter, utan insikter, där du får umgås förTROligt med Jesus och får upptäcka ”vilken vän vi har i Jesus”. Då kan det bli ett GOTT NYTT KYRKOÅR!
   Har du prövat Jesus? Hör hur frågan ställs till dig på den mjuka, varma, sjungande finländska dialekten! Texterna på denna första söndag i Advent berättar om den Jesus som vill DIG!

Har du prövat Jesus?
Profeten Sakarja 9:9-10 får dig att upptäcka att Din konung kommer till DIG!
   Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.

Plötsligt dyker han upp, Sakarja, den gamle profeten. 2.500 år har han fyllt. Han har något viktigt på hjärtat som han vill berätta om. Äldre herrar har ofta det. Har du prövat Jesus? frågar han. Han visste en hel del om denne Jesus. Han är kung. Han är så helt annorlunda. Han kommer inte i pansarvagn eller på stridshingst. Han rider på en åsna. Hans prakt är ganska ringa. Han ser och han ger! Han ser varje liten människa. Han ger de svaga mod. Och nu händer det: Se din konung kommer till DIG! Han vill DIG! Och du häpnar. Han vill mig - också mig - #metoo!
   Många härskare, många maktmänniskor, många förtryckare, kan ha uppträtt i ditt liv. Du har hört dem sjunga sången ”riket är MITT, makten och äran är MIN!” En atmosfär av rädsla. Människor hukar sig ...
   Mötet med Jesus blev så annorlunda. Du blev annorlunda. Du fick ett inre helande. ”Frälst genom honom, lycklig och fri”. Du fick ett nytt liv. Du hittade en ny sång: Riket är ditt, makten och äran är din! Och en ny uppgift. Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Sjung dotter Göteborg! Tralla dotter Ljungskile!
   Du dotter??? Här på jorden blir vi – män och kvinnor – Guds söner (se Rom 8:14 Bibel 2000). ”Ovan där” blir det bröllop. Där blir vi – män och töser – tillsammans bruden. Gemenskapen med Jesus är ett kärleksförhållande. Gläd dig, du Kristi brud!

Har du prövat Jesus?
Paulus säger i Romarbrevet 13:11-14 att det är dags för dig att vakna upp till UPPTÄCKT!
   Ni vet ju ändå vad tiden lider: det är dags för er att vakna. Ty nu är vår räddning närmare än när vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss då lägga av oss mörkrets gärningar och ta på oss ljusets rustning. Låt oss leva värdigt, som det hör dagen till, inte med festande och drickande, inte med otukt och orgier, inte med strider och avund. Nej, ikläd er Herren Jesus Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks.

   Tiden lider! Världen glider! Granar gråter! Förnedrade #metoo-människor exploderar. Och det händer att människor omkring dig och mig hör hur vi sitter och suckar fram ”det är så synd om mig – sången”.
   Stopp! Stanna till! Det är dags att vakna! Lösningen på våra låsningar ligger och väntar på oss. ”Hur djupt än mörkret här må vara, det gryr en morgon dock till sist” (Psalm 378 vers 5 i Gamla psalmboken). Himmelrikets morgon bräcker. Redan nu ser vi hur ett ljus tänds i allt framtidsmörker. Allt skall bli genomlyst och uppenbart. Ondskan, gemenheten, orenheten, det djävulska avslöjas. Jesus, inte Ondskan, får sista ordet. Den yttersta rättvisan kommer då att skipas. Framtiden får ett ansikte. Jesus ska komma tillbaka. Det finns ett mål och en mening för resan. Och nu kallar Jesus oss att följa med på den sista resan. Guds folk kallas till uppbrott.
   Och till klarsyn!
   Säg NO till det Onda! Sluta upp med fest och drick, med gräl och groll, med porr och snorr, med kiv och strid och ego-pjosk.
   Säg YES till JESUS!
   Har du prövat Jesus? Om du frågat dem som satsat på Jesussaken, kan en del berätta att han såg till att man blev ordentligt klädd. Du hör hur han säger: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus (Joh 8:12). Jesus ger dig ljusets rustning. Du får, när du tar på dig den rustningen, ikläda dig Herren Jesus Kristus. I vardagens kamp och prövningar vill han vara dig lika nära som kläderna på din kropp.
   Två klädesplagg bör du känna till: 
1) Vapenrustningen, se Ef 6:10-20, hjälper dig att tillsammans med Jesus stå ondskan emot. 
2) Dopdräkten (Gal 3:27 och Kol 3:12 ff) hjälper dig att tillsammans med Jesus vibrera Jesu godhet mot dem du möter. Vi sjunger om detta i Sv Ps 781.

Jesus, Guds Son, du ljus i mitt inre, 
låt inte mörkret få tala till min själ. 

Jesus, Guds Son, du ljus i mitt inre, 
öppna mig för din kärlek och frid. 


Har du prövat Jesus?
   Du får göra det om Matteus 21:1-9 kan locka dig med på Jesusfesten i Jerusalem. Där träffar du prövade människor som prövat Jesus!
   När Jesus och hans lärjungar närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem. Om någon säger något skall ni svara: Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas: Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl. Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem. De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen. Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: ”Hosianna Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!” När han drog in i Jerusalem blev det stor uppståndelse i hela staden, och man frågade: ”Vem är han?” Och folket svarade: ”Det är profeten Jesus från Nasaret i Galileen.

   Vi tar charterflyget till Jerusalem, ställer in tidsmaskinen på rätt tid. Vi landar i Jerusalem då Jesus rider in där. Mycket folk har kommit ut på gatorna. Man sjunger och jublar, man slänger ulstrar på gatan, en åsna knegar sig fram, en man i 35-årsåldern sitter på den.
   Det märkliga är att människorna då har ställt in sina tidsmaskiner på vår tid. Vi hör Vogels Hosianna och den svenska adventspsalmen ”Gläd dig du Kristi brud”. Hur kan det vara möjligt? Ställ inte så svåra frågor! Men alla riktar sina ögon på mannen som rider på åsnan, som trampar på ulstrar. Ja, det blev stor uppståndelse i staden och man frågade: Vem är han? Vi får höra svaren. Det är profeten Jesus från Nasaret i Galileen, svarar en del. Andra vet mer. Han är Brudgum, Fridens furste, De svagas vän, Bundsförvant, Konung, Herren, Barnens vän
   Och folk ser din längtan och hör dina frågor. De bjuder hem dig till några andliga samtal. De som leder samtalen är sådana som prövat det där med Jesus.
   Ja, vi lyssnade, samtalade och vi sjöng in svaren. Det vi fick skrev vi ned. Det blev en bok som heter SÅNGPOSTILLAN. Du hittar avsnittet om Första Advent i årgång 1, sid 9. Boken är slutsåld på förlaget men du kan läsa svaren i bibelskolan.com tryck här.

Tänd gärna ett adventsljus. Låt dig gripas, förundras, häpnas…
Om folk tycker du verkar konstig och undrar, svara bara:
Har du prövat Jesus?

Gott nytt kyrkoår med många glada, rika, aha- upptäckter önskas dig av
Bengt Pleijel 90+

Skriva ut