måndag 22 juli 2019


Inför sjätte söndagen efter Trefaldighet

FÖRE GÅR HERREN MED SEGERNS BANÉR!
Det är så alla efterföljare sjunger på EFTERFÖLJELSENS SÖNDAG. Följ mig, säger Jesus till sina första lärjungar. Följ mig säger han till oss idag. Jesus vill nu dra oss in i DEN STORA BERÄTTELSEN. Han vill tala personligt med var och en av oss om det rika liv, han har att ge. Vi får vila på gröna ängar, svalka törstig strupe och trötta fötter i friska vatten. En vandring med Jesus och hans folk kan vara rik och spännande.
Men inte alldeles lätt! Hur klarar vi mörka dalar, obegripligheter, skrämmande motigheter, kriser? Vi undrar: Vad är det för dunkla krafter som lurar och förblindar oss? Bibeln talar om ”djävul och Satan” om ”fursten över luftens välde”, ”ondskans andemakter” och mycket annat. Är dessa ”overkligheter” verkligen en verklighet?
Det kan hända att det som hände vid Jesu dop i Jordan upprepas i våra liv. Före dopet sägs det inte mycket om Jesus. Inga mirakler. Inga märkliga predikningar. Men när den helige Ande sänker sig över Jesus och rösten från himlen säger: ”Du är min älskade Son. I dig har jag min glädje(Luk 3:22), då invigs Jesus till sin frälsargärning. Då sker under och tecken. Himmelens krafter verkar bland människors barn.
Men då blir det också REAKTION! Alla mörka makter vaknar. Den Onde får allergichock. Paradisets orm slingrar sig fram till Jesus, väser: Är du Guds Son så…
När himmelen landar i våra liv genom dopet och tron finns det mörka krafter som vill stoppa oss. ”Är du verkligen Guds barn du som är sån och sån…? ”Mörkrets furste stiger ned, hotande och vred … (Sv Ps 237:1).
Men den helige Ande är också med. Den helige Ande påminner oss att ett ord från Jesus kan få honom att falla (Sv Ps 237:3). Samla på Gudsords-ammunition!
De helige Ande påminner oss framför allt om MOD-kläderna:
VAPENRUSTNINGEN ger oss ”Jesus-skydd” och mod att stå den Onde emot (Ef 6:10-20, Rom 13:11-14).
DOPDRÄKTEN ger oss mod att vandra med Jesus. Han hjälper oss att klara av besvärliga människor (BE-grunda Kol 3:12-17).
Den helige Ande påminner oss om att vi inte är ensamma. Med Gud och hans vänskap, hans Ande och ord samt syskons gemenskap får vi hjälp att se att det finns en massa fäder, mödrar, syskon och vänner som går med och uppmuntrar oss. I dagens texter möter vi tre av dem: Amos, Paulus och Matteus.
Får jag presentera dem för dig?

  1. Först kommer den gamle Amos.
Läs och BE-grunda Amos 7:10-15 i din Bibel.
Amos är rätt gammal nu – 2700 år ungefär. Förakta inte äldre herrar! Denne pigge åldring dyker plötsligt upp ur vår bibel. Han har något att säga oss. Han har skrivit en hel bok i Bibeln. Men när han kommer idag behöver vi bara läsa sex verser.
Amos lever på 700-talet f Kr i Sydlandet Juda i staden Tekoa, ett par mil från Jerusalem. Han jobbar med får och fikon. Gud kallar honom till en uppgift i Nordlandet Israel. Amos går. Han vet att om Gud kallar till en svår uppgift så går Han själv före med segerns banér.
Plötsligt dyker Amos upp i Betel. Mitt i en skördefest. Folk har klätt sig fina. Orkestern har just stämt sina instrument. Fårstek grillas. Prästen, den folkkäre pastor Amasja går omkring och småmyser. Finansministern är beredd att hålla sitt tal om hur bra man har det i landet, hur finanserna bara ökar, arbetslösheten bara minskar och att också klimatet mår bra…
Då ställer sig Amos upp mitt bland folket på festplatsen. Alla tystnar. Den där lille mannen från Sydlandet har tydligen något att säga oss som bor i Nordlandet. ”Vad kan skåningen ha att säga oss norrlänningar?”
Vilket tal! Kungen skall dödas. Folket deporteras! Landet ska gå under! Profetens skarpa ord slungas ut som blixtar mot avgudadyrkan (5:21-27), mot osedlighet och dryckenskap (2:7-8, 6:4-6) mot sociala orättvisor (2:6, 3:10, 5:10-12).
Det blir häftiga reaktioner. Bort med dig! Du får inte predika i domkyrkan (riks-helgedomen). Dra åt Juda med dig
Vad skulle hända om Amos kom till vår församling? Behöver vi be om profetisk klarsyn? Vad är det som sker i det om sker? Gud har något på hjärtat när han sänder en profet. Han säger: Se, jag lägger mina ord i din mun. Jag sätter dig idag över folk och riken för att du skall rycka upp och bryta ned, förgöra och fördärva, bygga upp och plantera (Jer 1:9-10, SFB). Det kan göra ont innan det blir bra. Man sätter inte plåster på infekterat sår. Man behandlar det först med vass kniv och svidande jod. Ja, detta kan hända när Herren får gå före med segerns banér och vill dra in oss i sitt äkta, friska liv.
Nästa person Herren idag sänder till oss är

  1. En stor man som blir liten, Saulus blir Paulus.
Denne Paulus har skrivit många och ibland långa brev till oss. Idag får vi i vår egen Bibel läsa och BE-grunda åtta verser från Första Thessalonikerbrevet 2:1-8.
Gör det!
Men vem är han denne store, lille man?
Han var stor redan från början. Hebré född av hebréer. Av Benjamins stam. Fick namn efter Israels förste Kung – Saul. Växte upp i Tarsos (Turkiet). Var jude men hade också romerskt medborgarskap. Gick i skola i Jerusalem. Mycket begåvad. Vad månde bliva? Han spåddes en lysande framtid som professor vid universitet i Jerusalem. Han var slagfärdig i debatten. Slog till motståndare med dräpande argument. En maktmänniska som gjorde folk rädda. Ja, han andades hot och mordlust (dålig andedräkt) mot Herrens lärjungar … lät fängsla dem och föra dem till Jerusalem. Saulus - dåtidens störste kändis. Men hade han förblivit det hade ingen idag känt till den ”kändisen”! Vad hände?
HERREN korsar hans planer … Efter ”ljus-mötet” med Jesus (läs Apg 9:3 ff) häpnar han över vad Gud kan göra i en människas liv. Han, den störste av syndare (1 Tim 1:15), bara står där i lovsång och tillbedjan inför Gud. Han som andades hot och mordlust sprider nu en Kristi väldoft (2 Kor 2:15). Saul kallar sig nu Paulus. Det betyder ”den lille”. Han är nu ”den minste av apostlar” (1 Kor 15.9). Är man minst kan man inte se ned på någon. Paulus ser uppåt. Vad ser han? FÖRE GÅR HERREN MED SEGERNS BANÉR!
Därför vågar Paulus gå ut med det glada budskapet om befrielse och nytt liv trots att han möter motstånd. Han blir misshandlad, får kämpa hårt. Han smickrar inte, serverar inga predikobakelser. Han vågar …
Motståndet kan komma från människor. De mäktige förbjuder apostlarna att predika om Jesus. Men de svarar: "Bedöm själva om det är rätt inför Gud att lyda er och inte Gud. Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört."
 Paulus vet att bakom dessa finns makter som förblindar, förför, luras … Och han vet att allt liv födes fram under smärta. Ni har ju fått nåden att inte bara tro på Kristus utan också att lida för hans skull (Fil 1:29). 
Lägg märke till hur denne store, begåvade, mäktige Saulus, som gjorde folk rädda, blivit helt förändrad i mötet med Jesus. Han försöker inte bli populär, smickrar inte, drömmer inte om äran från människor. Han skriver: I stället uppträdde vi kärleksfullt bland er. Som när en mor sköter om sina barn ville vi i ömhet ge er inte bara Guds evangelium utan också våra egna liv, eftersom ni hade blivit så kära för oss. Luther beskriver syndernas förlåtelse som ett kärleksfullt blöjbyte. Vår himmelske Far har verkligen en mors ömhet för oss. Och Paulus, som vill ha Gud till sitt föredöme (Ef 5:1) vill gärna likna honom här.
Men Paulus är inte bara mor. Han är också far. Några verser längre fram talar Paulus om sig själv som en far som förmanar och uppmuntrar sitt barn (1 Tess 2:11). Paulus är tydligen mycket modern – både fader och moder.
Och receptet som han ger oss är att
FÖRE GÅR HERREN MED SEGERNS BANER!
Nästa person Herren idag sänder till oss är
  1. en sniken Levi som blir GUDS GÅVA.
Läs och BE-grunda Matteus 16:24-27 i din Bibel.
Matteus ursprungliga namn är Levi. Markus berättar (2:14) att han var tullindrivare (Jfr Lukas 5:27, Matt 9:9) och tillhör den underjordiska rörelsen seloterna (ivrarna). Han betraktades av judarna som förrädare. Men i stället för att kämpa mot romarna blev han anställd av dem. Han tjänade pengar på sitt eget folks olycka.
Rikedom, makt och ära fyllde hans tankar. Omtalad i hela världen. Guldtackor i Kafarnaums sparbank. Investeringar i skatteparadis. Brevlådor i Panama.
Men, men, men …  guldklimpar i huvudkudden som stör nattsömnen, avundsjuka blickar i varje gathörn, gamla vänner som vänder honom ryggen, hatar honom, sänder fräcka hot-mail på datorn … är detta livet så livat?
Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?
Något händer med Levi: JESUS KORSAR HANS VÄG. Människosonen kom redan nu i sin Fars härlighet med sina änglar till tullkontoret i Kafarnaum. Jesus ser på honom. Sådana ögon har han aldrig sett förut. Vilken kärlek! Vilken ömhet! I det ljuset blir han alldeles klarsynt över sitt eget liv. Levi blir alldeles ”le vid sitt eget liv”. Jesus säger de starka orden ”Följ mig”. Levi gör så. Han får ett nytt liv att leva i. Han som levde bara för att ta från andra och lura andra, han dras nu in i DEN STORA GE-RÖRELSEN. Levi får namnet MATTEUS. Det betyder GUDS GÅVA.
När han blir en Jesu lärjunge försonas han med och får ett stort hjärta för sitt eget folk. Hans bok MATTEUS EVANGELIUM är främst skrivet för de judiska folket.
Jesus inbjuder oss idag att följa honom. Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. När vi varje morgon börjar med att teckna oss i korsets tecken och kanske hänger ett kors om halsen påminns vi om att Jesus också idag vill styra oss bort från JAGETS irrvägar och hjälper oss gå VÄGEN som leder till SANNINGEN och LIVET. Vi vet att det finns makter och krafter som vill lura oss. Vi vet också att ”ditt är riket, din är makten, din är äran”. Därför kan vi be med Sv Ps 175:3

Det heliga kors som Herren själv bar för vår skull att synderna sona 
Mot frestarens makt jag sätter idag, det stå mellan mig och det onda. 
Ty där har Guds Son all min skuld plånat ut att jag skulle vara hand egen.

Är du nyfiken på mer läs boken Sångpostillan, årg 2 sid 303, finns på bibelskolan.com. Om du läser detta på datorn tryck här. Vill du höra mig predika, Anne-Mette läsa texten och Bodil sjunga dagens sång, tryck då på här när du kommer där. Vill du fördjupa dig i MODKLÄDERNA, se min bok HIMLAKODEN, sid 104-117. Beställes på GAudete förlag, tryck här. Bengtpleijel.blogspot.com serverar Himmelskt söndagsgodis.

Bengt Pleijel 92+
som också påminner om att
FÖRE GÅR HERREN MED SEGERNS BANER!




Skriva ut